Tigrí orech – čo to je a prečo chutí aj rybám?
Na prvý pohľad sa zdá, že tigrí orech je strukovina, ale je to hľuzovitá rastlina. V starovekom Egypte bola jednou z prvých rastlín, ktorú pestovali. Vyrábali z nej koláče. Objavili ju už pred 4000 rokmi.
V súčasnosti je v Európe pestovaná v Španielsku v okolí Valencie, kde jej hovoria Chufa. Využití má viacero. Vďaka svojmu zloženiu a chuti z hľúz tejto rastliny je vyrábaný nápoj. Tento nápoj je veľmi obľúbený. Nápoj z hľúz tigrieho orecha je výborným doplnkom náhrady mlieka pre ľudí s alergiou na laktózu. Hľuzy obsahujú 20-36% oleja, ktorý úspešne využívajú pri výrobe rôznych druhov kozmetiky (mydlo, telové mlieko) a vo farmaceutickom priemysle. Uvažuje sa aj o využití tejto rastliny na výrobu bionafty.
Dôvodom jeho úspešnosti sú zložky obsiahnuté v tomto rastlinnom produkte. Tigrie orechy sú bohaté na lyzín, ktorý je hlavným stimulantom pre kŕmenie sa rýb. Samozrejme, obsahujú aj ďalšie stimulačné látky v podobe esenciálnych aminokyselín ako sú metionín, cystín, arginín a histidín. Sú dobrým zdrojom sacharidov a škrobov tak potrebných k doplneniu energie a majú výbornú sladkastú chuť. Tigrí orech je bohatý aj na minerály potrebné pre ryby ako je draslík, fosfor, vápnik, sodík, zinok, horčík a rovnako stopové prvky.
Tigrie orechy, hoci majú pre náš čuch oproti rôznym iným návnadám nevýraznú vôňu, však kaprovým chemoreceptorom dávajú signál o veľmi atraktívnej potrave , čo je jeden z ďalších dôkazov, ako dobre majú vyvinuté čuchové orgány tieto ryby.
cyperus esculentus